Sivut

Instagram > adriannetome
Sähköposti > adriannnne@gmail.com

torstai 5. maaliskuuta 2020

LAPSI SOMESSA - MISSÄ MENEE RAJA?

Aloin jo suht alkuraskaudessa pohtimaan sitä, että miten haluan raskauden sekä lapsen suhteen toimia somessa. En ollut varma haluanko tuoda edes raskauttani someen, mutta sitten huomasin, että somessa raskaudesta kerrotaan yleensä vain parhaat puolet ja koin, että haluan itse tuoda esille myös sen toisen puolen siitä, sillä oma raskauteni ei järin helppo ole ollut. Raskaudesta kerroin someen vasta rv16 aikoihin, kun meillä oli jo sukupuolikin tiedossa ja sen jälkeen olenkin jakanut suht paljon omia mietteitä sekä kokemuksia ja uskon, että päätös tämän suhteen oli oikea. Moni on sanonut, että on ollut kiva lukea rehellistä tekstiä raskauteen liittyen ja hyvä, että tuon myös toista puolta asiasta esille. JES! Nyt edessä on kuitenkin pian Minin syntymä ja olen sen myötä yhä enemmän alkanut miettimään sitä, että millaisen linjauksen vedän lapsen suhteen somessa.
Paljon olen myös miettinyt sitä, että tulenko tuomaan lapsen sukupuolen ennen syntymää somessa esille. Meillä on edessä vauvajuhlat, jonka myötä päätös tulee varmasti tehtyä - jaanko someeen kuvia juhlista vai en?
Asian suhteen on paljon erilaisia toimintatapoja sekä näkemyksiä eikä mikään ole oikein tai väärin, vaikka aihe puhuttaa paljon.

Tuodako vai ei? Miten ja minkä verran?
Missä menee raja?

Somessa rajan vetäminen on toisinaan hankalaa, jonka takia olen myös pohtinut sitä, että jättäisin lapsemme kuvat kokonaan somen ulkopuolelle. Samalla mieleeni kuitenkin juolahtaa ajatus siitä, että nautin sisällöntuotosta ja omien kokemusten jakamisesta juuri omasta elämästäni. Juttuni on aina painottunut rehellisyyteen ja siihen, että haluan tuoda esille sekä positiiviset ja negatiiviset jutut elämästäni. Miten siis rajaisin lapsen kokonaan somen ulkopuolelle, kun se tulee olemaan niin iso osa elämääni?
Itse järkytyn aina toisinaan siitä, että miten paljon sekä avoimesti jaetaan lasten henkilökohtaisia asioita someen. Usein pohdin asiaa varsinkin silloin, kun kohdalle osuu isompi tili, jonka kohdeyleisönä on tuhansia ihmisiä. Kuvat ja tiedot leviävät nykyaikana todella nopeasti ja päätyvät helposti vääriin käsiin, joten on väärin poistaa yksityisyys pieneltä, joka ei osaa asiasta vielä itse päättää. Harvoin me itsestämmekään jaamme someen arkaluonteisia asioita tai kuvia, joten miksi puolialaston kuva siitä pirkkopetteristä on jotenkin hyväksyttävämpää?


Tällä hetkellä oma mielipiteeni asian suhteen on se, että tulen varmasti jossain määrin tuomaan juttuja lapsestamme someen. Haluan varmasti ainakin avoimesti jakaa ajatuksia arjesta pienen vauvan kanssa ilman siloittelua ja kaunistelua. Tiedän sen, että en koskaan kuitenkaan tulisi sen tarkemmin jakamaan someen esim. synnytyskokemuksiani, vaikka itse aiheesta saatankin mainita sanan, jos toisenkin, kun hetki on takana ja aika sille oikea. En tiedä tulenko ikinä julkaisemaan lapsesta kasvokuvia tai nimeä nettiin vai mennäänkö tulevaisuudessa perinteisesti vain nimen alkukirjainta käyttäen, mutta se selviää varmasti kesällä. Tiedän, että tulen kuitenkin olemaan tarkka siitä mitä ja minkä verran lapsestamme someen tulee, sillä myös hänellä on oikeus yksityisyyteen. 

Kaupalliset yhteistyöt somessa - onko ne ok lasten parissa?

Kaupalliset yhteistyöt on yksi syy minkä takia olen joutunut tätä asiaa myös pohtimaan. Mulla ei koskaan ole ollut järin paljon yhteistöitä blogissa tai instan puolella, mutta siivu kuitenkin. Raskauden myötä olen saanut yhteydenottoja erilaisilta tahoilta kaupallisuuden merkeissä ja teinkin hetki sitten ensimmäisen lapsiaiheisen kaupallisen yhteistyön Twistshaken kanssa ja osa esim. odottavat tällä hetkellä muuttoa ja vauvanhuonetta. Osittain olen siis jo tuonut lapseni someen raskauden sekä lapsiaiheisten kaupallisten yhteistöiden kautta. Onko kuitenkin ok, että äidit/isät tienaa rahaa tekemällä yhteistöitä ns. oman lapsen kustannuksella? Toki työtä se on siinä missä muutkin, sillä sen sisällön joutuu ihan yhtä lailla tuottamaan kunnolla. Tämän suhteen en oikeastaan osaa itse ottaa kantaa, että onko se ok vai ei - ehkä se riippuu paljon tilanteesta sekä yhteistyöstä. 
Kunhan yhteistyöt perustuvat siihen, että henkilö voi seistä tuotteen takana uskon, että se on ainakin joissain määrin ok. Jos tilanne on kuitenkin se, että yhteistyö perustuu sille, että kunhan saa ilmaista tavaraa lapsen kustannuksella, se ei enää ole ok.

Mitä ajatuksia teissä herättää lapset somessa tai lasten parissa tehdyt kaupalliset yhteistyöt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti