Sivut

Instagram > adriannetome
Sähköposti > adriannnne@gmail.com

sunnuntai 9. helmikuuta 2020

"OLEN RASKAANA ELI VOIN SYÖDÄ MITÄ VAAN"

Raskaushimot. 
"Syön kun nää on nää raskaushimot " "Sulla on oikeus syödä, kun oot raskaana"
"Kamalaa, kun ahdistaa tämä paino" 

Saako raskaana oleva oikeasti tunkea kurkusta alas ihan mitä tahansa vedoten ainaisiin raskaushimoihin? Onko se järkevää? Onko raskauskilot oikeasti aina vaan raskauskiloja?


Moni arkailee kehoansa, taistelee painonnousun ja raskaushimojen kanssa, mutta samalla oikeuttaa sitä älytöntä mässäilyä niillä raskaushimoilla päivästä toiseen, syömättä kunnon ruokaa. Mullekin on sanottu, että nythän mä voin syödä mitä vaan mieli tekee, kun kerta olen raskaana.
Mainittakooon heti tähän alkuun, että jokainen toimii tavalla, minkä parhaaksi kokee.

Minusta on älytöntä oikeuttaa jäätävää määrää karkkia, sipsiä, mäkkiruokaa tai mitä tahansa epäterveellistä, sillä että on raskaana ja ne kuuluisat raskaushimot.

Raskaus ei mielestäni ole sairaus eikä tekosyy huonoille valinnoille ja sille, että ahdataan alas ihan mitä vaan järkyttäviä määriä. Eikä se toki mielestäni ole muutenkaan tekosyy laiskuudelle. Itselle ainakin tulee niin huono ja väsynyt olo, kun en syö normaalisti ja ahtaan sisälleni rasvoja sekä sokereita. Myöskin siis ihan ilman raskautta. En ole jaksanut ihmetellä asiaa ennen raskautta, mutta raskaus on laittanut mut ihmettelemään sitä, sillä se ruokavalio ei vaikuta enää vaan siihen syöjään vaan myös kasvavaan uuteen ihmiseen.
Raskausajan ruokavalio kuitenkin vaikuttaa suoraan siihen kasvavaan lapseen ja on todella oleellinen asia sen sikiön kehityksen kannalta. Odottavan energiantarve lisääntyy, proteiininsaanti vaikuttaa mm. sikiön kudosten kehittymiseen sekä muodostumiseen, vitamiiniensaanti vaikutta sikiön luustoon sekä immuunijärjestelmään.  
Kielletyistä ruuista jaksetaan kyllä paasata ja puhua äärettömästi ja jos joku kehtaa myöntää, että on jotain kiellettyä syönyt saa hän osakseen joukkolynkkauksen. Jos joku sanoo, että on koko päivän herkutellut, syönyt roskaruokaa jne on kanalauma yhteen ääneen, että " ne on ne raskaushimot".
Omalla kohdallani suurin himo kielletyistä on ollut jouluna graavilohi ja valkoviini. Suurin hankaluus ainakin suomalaisille taitaa olla se salmiakki, joten olen ihan onnellinen, että näin virolaisena en sitä syö :D

Herää kysymys miksi kukaan laiminlöisi omaa ruokavaliota,
kun sen vaikutukset on noin suuret?
  
Koen, että on myös jokseenkin älytöntä paasata muille kielletyistä, jos itse siinä sivussa ei pidä omasta ruokavaliosta huolta laisinkaan. Yhtä älytöntä on se, että stressataan siitä, että raskaus tuo niin paljon painoa lisää, jos samalla ollaan alusta asti mässäilty ihan mitä tahansa ja syödään todella epäterveellisesti, jäädään aina vaan löhöömään sohvalle ja lopetetaan liikkuminen. Ihan itsestä se on kiinni miten se paino lähtee nousemaan, jos syö ihan miten sattuu.

Painonnousu raskausaikana on täysin normaalia ja kuuluu asiaan.

Raskaus ei kuitenkaan ensimmäisellä kolmanneksella juurikaan nosta painoa, joten jos siihen puoliväliin mennessä painoa on tullut lisää jo se 10kg, niin kannattaa suunnata katseensa siihen ruokavalioon.
Tässä asiassa on toki poikkeuksensa, jonka taustalla on monia sairauksia jne,
joten kaikki poikkeustilanteet jätetään nyt tämän minun kannanottoni ulkopuolelle. Sairaudet, kivut, pahoinvoinnit jne jätän asian ulkopuolelle, sillä on selvää, että silloin asia on erilainen.
Normaalipainoisen naisen painonnousu raskausaikana on noin 10-16kg, mitä isompi painoindeksi on, sen pienemmäksi painonnousun pitäisi raskausaikana jäädä, terveydellisistä syistä.
Raskaana ollessaan varsinkin kannattaa kiinnittää huomiota painonhallintaan, siitä kuitenkaan stressaamatta, ja ajatella, että ne terveelliset valinnat vain tukevat maailmaan valmistuvan pienen ihmisen kehitystä.

Herkuttelu on fine, kuitenkin kohtuudella.

Se herkuttelu on ihan täysin normaalia, olisi raskaana tai ei. Kaikki me joskus otetaan kakkua, karkkia tai syödään jotain mäkkärin ravintoköyhää ateriaa. Elämässä kuuluukin olla omat nautintonsa ja niistä pitää voida nauttia. Herkuttelu ei kuitenkaan ole fine enää, kun sitä tehdään aamusta iltaan ja viikosta toiseen. Varsinkin raskaana olevan kannattaisi siinä kohtaa miettiä, että se sikiö ei tosiaankaan saa sellaisesta ruokavaliosta kaikkia tarvittavia ravintoaineita, eikä kyllä se odottavakaan.
Fakta on myös se, että mikäli syö monipuolisesti ja säännöllisesti, se napostelu ja himoille altistuminen on huomattavasti pienempää.

Kannattaa muistaa, että myöskään se ei aina toimi, että "syö kuten ennen". Raskaus vaikuttaa energiantarpeeseen, joka alussa lisääntyy, mutta voi sitten yhtä hyvin vähentyä, jos on pahoinvointia tai pidemmällä raskautta ei jaksa, kykene, pysty liikkumaan. 
Itse olen hyvä esimerkki asiasta - jos söisin kuten ennen raskautta, niin kesäkuuhun mennessä kiloja olisi varmaan +20. Liikun huomattavasti vähemmän, kun ennen raskautta, joten kulutuksenikin on huomattavasti pienempi.

Itse huomaan olevani myös esimerkiksi se, joka ajattelee toisinaan, että "no mitä mä turhaan treenaan nyt" - todellisuudessahan se ei ole turhaa. Kunnon ylläpito on tällä hetkellä vain se avainasemassa oleva eikä sen kehitys, mutta kyllähän se ottaa koville pitkän tauon jälkeen treenata, kun painotkin ovat puolet pienemmät. Toisinaan myös väsyttää kovasti ja olisihan se nyt paljon helpompaa jäädä kotiin sohvalle syömään herkkuja ja katsomaan netflixiä. 
Tässä kohtaa kuitenkin on pakko tehdä ratkaiseva valinta asian suhteen, toisinaan se osoittautuu saliksi ja toisinaan netflixiksi. En ota paineita siitä, että joskus se on netflix, mutta silloin yritän myös syödä paremmin - samalla tavalla toimin aina, olisin raskaana tai ei.
Oma suurin ns. raskaushimoni on ollut jäätelö, sillä normaalisti en siitä juurikaan välitä. Joskus tuntuu, että voisin vetää kolmekin tuuttia peräjälkeen ja syönkin ne, jos siltä tuntuu. Syön sitten muun viikon vähän paremmin enkä änge samalla kaavalla sokeria sisälleni, sillä jään helposti sokerikoukkuun. En myöskään syytä tästä raskaushimoja, vaan omaa heikkoutta.
Jokainen tekee omat valintansa. 
Ketään ei voi pakottaa syömään terveellisesti, ei raskaana olevaa tai ei raskaana olevaa.
Suosittelen kuitenkin jokaiselle, että kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa.
Painoansa raskaana ei tarvitse tai kannata stressata, mutta siihen voi normaali tilanteessa vaikuttaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti