Sivut

Instagram > adriannetome
Sähköposti > adriannnne@gmail.com

lauantai 25. heinäkuuta 2020

MIKSI HELPPO VAUVA-ARKI ON PAHEKSUTTAVAA?

"Voiko vauva olla helppo? Saako sitä ikinä itse nukuttua, kun on pieni vauva? Kerkeekö sitä koskaan siivoamaan? Onko vauva-arjessa ikinä omaa aikaa?

Mun vastaus tähän on, että vauva todellakin voi olla helppo ja elämä ei aina käänny negatiivisesti täysin päälaelleen vauvan syntymän jälkeen. Itse en tosin koe muutenkaan, että elämä olisi kääntynyt päälaelleen millään tavalla. Vauvanhoito on minulle entuudestaan tuttua ja tiesin paljon siitä, millaista arki vauvan kanssa on. Toki se konkretisoituu ja avautuu ihan uudella tavalla, kun kyseessä on oma lapsi. Koen, että elämä on samanlaista, mutta siihen on vain tullut maailman ihanin lisä, joka vaatii huomiota ja rakkautta. Meidän ei ole tarvinnut rajoittaa tekemisiämme tai menemisiämme oikeastaan ollenkaan. Ollaan käyty kaikkialla, minne ollaan haluttukin mennä. Toki lapsen kanssa lähteminen on erilaista, sitä en kiellä, mutta ei se missään nimessä ole mahdotonta eikä vauvan kanssa tarvitse istua vain kotona. Meidän tapauksessa alkuun täytyi ottaa huomioon korvikkeen lämmittämis mahdollisuudet, sillä poika ei suostunut syömään kylmää maitoa, mutta nykyään tosin sekin ongelma on poissa. Vaipan pystyy näin kesällä vaihtamaan ihan missä vaan, joten on ollut todella helppoa.
Jossain määrin on myös täysin asennekysymys, minkä verran ja miten pystyy vauvan kanssa liikkumaan. Toki erikseen tapaukset, jolloin vauvalla on koliikkia, refluksia tai muuta vaivaa, joka rajoittaa sitten ihan eri tavalla liikkumista.

Monelle vauvavuosi on kuitenkin rankka ja vauva-arki vetää elämän ihan mullin mallin, mikä on ihan täysin ymmärrettävää, sillä muutos entiseen on usein suuri. Monesti vanhempien yöunet on lyhyitä ja kehnoja, äidin oma aika on vähäistä ja parisuhteen ylläpitäminen on hankalaa. Imettävillä äideillä imetys vie paljon aikaa sekä voimavaroja. Näitä asioita tuodaan liian vähän esille ja toivoisin ainakin itse, että tästä aiheesta puhuttaisiin paljon enemmän. Sen ei kuuluisi olla mikään vaiettu aihe. Jos meille tulevaisuudessa siunaantuu lisää lapsia ja arki ei olekaan enää niin helppoa, lupaan ehdottomasti kertoa siitä avoimesti ja kantaa oman korteni kekoon. Toivon, että jokainen jaksamisensa kanssa kamppaileva vanhempi, uskaltaa hakea apua! ♥

Asiani kuitenkin koskee meitä, joilla vauva-arki on helppoa ja sujuvaa. Nyt melkein 3 kuukautta asiaa seuranneena olen huomannut, että se helppo arki tuntuu olevan vähemmän arvokas, kun se vaikea. Sitä tunnutaan paheksuvan, kun joku äiti kertoo avoimesti, että heillä ei ole vaikeeta. Itse olen mm. saanut kommentin siitä, että miksi en uskalla kertoa meidän vaikeuksista vaan piilottelen niitä?  Vaikeata sitä on kertoa vaikeuksista, joita ei ole ja ne pienet, mitä on ollut, on tuotu tavalla tai toisella esille. Raskausaikana esille tulleet kommentit ovat nyt muuttaneet muotoaan, mutta eivät ole kadonneet mihinkään. Kirjoitin raskausaikana ärsyttävistä kommenteista odottajille ja mieli tekisi tehdä vastaava postaus tästä vauva-arjesta. Kertoessani, että meillä on helppoa, saan lähes poikkeuksetta kuulla, että kyllä se vielä hankaloituu, kyllä ne vaikeudet tulee sitten, kun lapsi on vanhempi jne. Sit kun uskaltaa mainita, että onkin ollut hankalempi päivä, niin kuulee sen vittumaisen kommentin siitä, että olisihan se pitänyt tajuta, että aina ei voi olla helppoa.
Voihan se olla, että puolen vuoden kohdalla Minin kanssa ei ole läheskään niin helppoa, mutta toisilla se menee päinvastoin. Kaikilla on varmasti ylä- ja alamäkensä lasten kanssa.
Minä aion ainakin tuoda esille avoimesti, että meillä on helppoa, vaikka joku sitten kokisi sen vääräksi, epäreiluksi tms. Olen iloinen jokaisen puolesta, jolla on helppoa ja lähetän tsemppejä jokaiselle, jolla ei ole helppoa.
MITEN ARKEMME ON PYÖRÄHTÄNYT KÄYNTIIN? postauksessa pohdiskelinkin sitä, kuinka sillä vauva-arjella usein pelotellaan ja kerrotaan, että se on AINA kamalaa ja hankalaa. Nyt, kun olen nähnyt, kuinka paheksutaan, kun jollain menee hyvin, en kyllä ihmettele enää ollenkaan, että siitä helppoudesta harvoin kuulee. 

En ymmärrä alkuunkaan tätä lyttäys meininkiä somessa äitien keskuudessa. Tekisit sitten mitä vain, aina on jokin pielessä - joko on asiat liian hyvin tai liian huonosti. Eikö ihmiset voisi vaan iloita siitä, kun jollain on helppoa ja tsempata, kun jollain on vaikeaa?

Uskaltakaa tuoda omat helppudet sekä vaikeudet esille tasa-arvoisesti,
jokaisen kokemus vauvavuodesta on ihan yhtä arvokas!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti